Drömkrogen DoMa har öppnat – intervju med krögaren Tea Malmegård
Tea Malmegård och Viktor Lejon är aktuella med restaurangen de länge drömt om – DoMa.
Text: Pia Bendel Foto: Carl Lemon
Nybrogatan i Stockholm har fått en ny kvarterskrog – DoMa. Bakom satsningen står Tea Malmegård och arbetskamraten och livspartnern Viktor Lejon. Vi tog ett snack med Tea precis innan öppning den 5 februari.
Varför ska man besöka DoMa?
– För att man vill. Vi har lagt mycket krut på att försöka skapa en så nära hemma-hos-oss-känsla som möjligt. Så förhoppningsvis ska det kännas som det där vardagsrummet på stan som har god mat och mysig stämning.
Beskriv mat- och dryckesinriktningen.
– Med avsikt har vi valt att inte definiera vare sig mat eller dryck för att inte måla in oss i ett hörn innan vi ens öppnat. Bygget av DoMa är ett nästan 18 månader långt projekt, och nej, vi har inte testlagat mat sen dess. Vi har jobbat med det byggnadstekniska och jobbat med annat för att få inkomst under tiden. Först nu när stället är klart har personalen kommit och tillsammans har vi skapat rättarna, även om de oftast är baserade på våra idéer.
Berätta mer om era idéer!
– Vi gillar grönt MEN har både fisk och vilt på startmenyn. Vi jobbar framför allt med svenska råvaror men älskar kryddor och spännande peppar. Här jobbar 50/50 konditorer och kockar så självklart har tekniker från klassiskt konditori letat sig in i både snacksen och andra rätter. Vi gillar klassiska viner och det syns i listan, men naturligtvis finns även naturliga sådana. DoMa är en modern kvarterskrog där vi hoppas alla ska känna sig välkomna och där mat och vin ska kännas spännande utan att vara läskigt, överraskande eller konstigt. Det låter rörigt att förklara det i ord men när man inte arbetar efter ett supertydligt koncept och går på känsla blir det så. Hittills känns det som om vi är på rätt väg för att skapa den krog vi länge velat driva.
Vilken roll har du utöver att du är krögare?
– Jag och Viktor delar på rollen som kökschef. Sen kommer vi att fortsätta att göra skräddarsydda beställningar som oftast är tårtor, bakverk, bröllopstårtor, praliner och liknande, där är jag mer ansvarig. Jag jobbar även som diskare och städare.
Ni hade en hemmarestaurang tidigare men hur länge har ni drömt om/ planerat för en egen ”riktig” krog?
– Sen vi slutade jobba på Operakällaren för ganska exakt sex år sedan.
I dina bakverk har du använt många råvaror du själv plockat inte minst på Ingarö, kommer det att räcka även till restaurangen?
– Det hoppas vi! Marmeladen till ostarna är gjorda på plommon från grannarnas trädgård, pepparroten och wasabin i den syrade grädden till löjrommen drog vi upp i december. Solrosgiandujan är rullad i torkade ringblommor därifrån, vinbären på ena desserten likaså. Nypon och bigarråer till en förrätt med havs- kräfta tog vi också hand om i somras och i höstas. Vi picklade de sista morötterna med egna krusbär och gröna vinbär och de finns att beställa som barsnacks. Kanske snacksar du på dem när du dricker en rabarbermargarita med rödbetssalt gjord på våra egna koncentrat i min mormors gamla drinkglas. Självklart kommer det inte att räcka hela vägen men vi kommer att göra vårt bästa för att hela tiden ha en eller flera egna råvaror på menyn på ett eller annat sätt.
Vill du veta mer om Tea? Läs intervjun HÄR.