“Det är ett hårt jobb där ingenting lämnas åt slumpen”

Christian Siberg har tävlat i Årets Kock tre gånger tidigare. På torsdag är det dags igen! Hur laddar han upp inför finalen?

Vad har du för bakgrund?
– Jag är uppväxt på västkusten och började redan som 13-åring öva på en lunchrestaurang medan jag läste min restaurang-utbildning. Efter den ville jag fortsätta utvecklas så jag flyttade in till Göteborg. Där jobbade jag bland annat på Fiskekrogen och skärgårdskrogar som Salt och sill och Häröns Magasin. Numera bor jag i Stockholm och även här har jag jobbat på många, bra ställen. Tack vare duktiga mentorer och kollegor har jag fått fortsätta att utvecklas inom gastronomi.

Vilka råvaror arbetar du allra helst med?
– Då väljer jag helst ekologiska och hållbart producerade råvaror i säsong. Jag älskar också att jobba med allt från havet. Det är en speciell känsla när man får skörda sina egna grönsaker, rensa sin nyfångade fisk och tillaga allt utomhus – gärna under öppen eld, med utsikt över havet.

Vad var lättast och svårast under kvalificeringstävlingen?
– Lättast var att laga upp den tränade rätten. Det mest utmanande var den hemliga råvarukorgen, utbudet av råvaror var rätt begränsat så man hade en smal väg att gå på. Även äggserveringen med tång och alger var riktigt tuff.

Hur har du laddat upp inför finalen?
– Jag har njutit av att laga mat och umgås med familj och vänner, och så har jag rest i väg på lite solsemester. Två månader innan finalen gick jag in i min tävlingsbubbla, med mental förberedelse och ett noga planerat schema. Det är ett hårt jobb där ingenting lämnas åt slumpen.

Senaste numret