Daniel Berlin öppnar ny restaurang

Nu är det klart att Daniel Berlin, som stängde sin tvåstjärniga krog i Skåne Tranås i september 2020, öppnar nytt hösten 2023. Berlin har tillsammans med partners köpt en gård med 7,5 hektar mark högt på en kulle vid kusten, mellan Skillinge och Brantevik på Österlen.


Hur känns det att vara påväg tillbaka?
– Jag har saknat det här så mycket! Det kommer att bli en paus på tre år när vi öppnar hösten 2023, vilket är lång tid. Det har hänt så mycket i mitt liv; jag är en annan människa idag än i september 2020 då jag stängde i Skåne Tranås. Då hade jag en fru som var mycket sjuk och som kort tid där efter gick bort. Jag blev ensamstående med två små barn och en ny vardag att förhålla mig till. Just då var det otänkbart att driva en restaurang på den här nivån, det fanns andra saker som var så mycket viktigare.


Hur känns det nu?
– Jag är väldigt redo för det här! Jag har ny energi och lite andra värderingar idag. Känner mig stark och inspirerad.


Beskriv platsen!
– Det är en underbar plats; en gård med utsikt över havet – och där emellan ängar och åkrar innan Östersjön tar vid.


Hur ser planerna ut?
Det blir en restaurang för cirka 30 gäster och ett hotell med 15 rum, inklusive en svit på fantastiskt läge. Dessutom planerar vi en lite enklare mat- och vinbar som komplettering för hotellet. 

Vad tar du med dig från Skåne Tranås, som ju onekligen var en framgångsrik restaurang? 
– Jag tar med mig det som var bra och sorterar bort det vi inte gjorde bra. Det kommer att finnas likheter såklart, men också mycket som är helt nytt. Det gastronomiska fokuset och viljan att skapa en fantastiskt fin upplevelse för gästerna är ju central.
Jag har fått nya insikter under de här åren, jag vill bli ännu bättre på att hitta en balans mellan arbete och fritid. Det gäller inte bara mig själv, utan alla vi får med oss på den här resan. Jag vill ha kollegor som stannar kvar länge; jag vill skapa relationer som håller över tid och där man lär sig och utvecklas av varandra. Att skapa en verksamhet som inte står still utan är i ständig rörelse framåt.


Vad innebär det konkret?
– Att vi kommer att se långsiktigt på personalen och att vi har en HR anställd som ansvarar för de här frågorna. Men främst handlar det om arbetstider såklart; vi kommer att ha öppet onsdag, torsdag och fredag kväll – och lördag lunch. Mat och vinbaren kommer att fungera som en service mot de hotellgäster som väljer att bo över när inte restaurangen är igång med generösare öppettider och kvalitet i fokus.


Och vad händer nu?
– Nu ska vi gå i mål med rekryteringarna, vi behöver bli drygt 25 personer. Sen är det såklart planering, renovering och ombyggnad som kommer att ta mycket tid. Hotellet och mat- och vinbaren vill vi öppna nästa sommar; restaurangen strax där efter, förhoppningsvis under hösten.

Foto: Miriam Preis

Senaste numret