Bee Welcome – biodling och integration

På den internationella biodlarkongressen Beecome i Malmö (11-13 mars) lanserades i fredags Bee Welcome, ett projekt som kan bidra till arbetstillfällen och integration. Svenska Bin, Sveriges biodlares gemsamma plattform, uppmanar biodlare runt om i landet att ge nyanlända chansen till arbete och praktik inom biodlingen.

I Metro Debatt gick också Svenska Bin ut med ett upprop för Bee Welcome:
“Biodling är ett effektivt verktyg för social utveckling, självförsörjning och gemenskap. Vi i organisationen Svenska Bin vill bli en positiv kraft i integrationsarbetet för mångfald i både miljön och samhället. Därför lanserar vi nu projektet “Biodlare för integration – Bee Welcome”.

“Vi vill ge nyanlända möjlighet till arbete och försörjning. Biodling är ett vanligt yrke i många länder, särskilt i Mellanöstern, Afrika och Asien. Vi vill ta tillvara den kunskap som finns hos flyktingar och nysvenskar.”

På Beecome-konferensen deltog Mustafa Alkhateeb som flytt från Idlib i nordöstra Syrien och nu fått arbete på LP:s biodling i Kila i Värmland:
– Jag har bara varit här i Sverige i 1 år och 3 månader, så jag är jätteglad över att jag har ett arbete med bin precis som hemma i Syrien där jag hjälpte min pappa på familjens biodling. Här har jag fått arbetskamrater som visar mig och hjälper mig med språket. Jag går och läser svenska en dag i veckan. Tidigare studerade jag också filosofi och pedagogik på universitet i Syrien och i Libanon.

Inspiration till projektet Bee Welcome är biodlarna i tyska Donaueschingen och Soltau som sammanfört flyktingar från Syrien med tyska biodlare.

Senaste numret