Årets Nobelkockar

Text: Pia Bendel

För andra året i rad ansvarar Tom Sjöstedt, Lilla Ego, för förrätt och varmrätt på årets Nobelbankett. Och för femte året i rad står Daniel Roos, K-märkt, för desserten. Menyn har utvecklats i samarbete med de gastronomiska rådgivarna Fredrik Eriksson, Gert Klötzke och Stadshusrestaurangers kökschef Gunnar Eriksson.

Restaurangvärlden deltog i dag på en presskonferens på Nobelmuseet om bland annat årets bankettmeny. Daniel Roos och Fredrik Eriksson närvarade. Daniel kommenterade desserten så här:

– För mig är inte bara smaken utan även utseendet väldigt viktigt. Det är många som tittar på banketten och jag vill att de ska tänka ”wow!” när de ser desserten.

Nytt för honom är att utesluta gelatin i sin skapelse.

– Jag har haft det i 99 % av mina tidigare desserter så det var en utmaning för mig. Går det?, liksom.

Vad han lärt sig de tidigare åren?
– I år har jag med mig en viss rutin sedan förut.

Fredrik Eriksson tar vid och förklarar detta om maten:

– På Nobelbanketten är det viktigt att ha med det klassiskt svenska men samtidigt följa utvecklingen. Det är också viktigt att visa upp det gastronomiska Sverige, vilket vi har gjort tidigare, men kanske ännu mer nu.

Den 10 december då Nobelbanketten äger rum får vi resultatet.

Senaste numret