Årets Kock bakom ny agentur

I torsdags avslöjades att Årets Kock startat en agentur för kockar och andra krogprofiler tillsammans med Anita Lindström, agent inom just krogbranschen.

Anita, berätta om det nya företaget!

– Det är mitt företag som numera ligger som dotterbolag åt Årets Kock. Jag har varit agent i fyra år åt profiler som Erik Videgård, Johan Backeus, David Lundkvist, Jessie Sommarström och Desiree Jaks. Sen vi gick ut med nyheten har vi fått flera förfrågningar, det är fullt upp.

Vad är målet med Gastroagentur?

– Vi vill samla hela branschen, inte bara kockarna, det kan lika gärna vara chokladmakare eller sommelierer. Det kan handla om att ordna gästspel eller att en kock blir ambassadör för ett företag som har ett starkt varumärke och vill förknippas med andra, starka varumärken.

Hur började ditt samarbete med Årets Kock?

– Helene Kugelberg hörde av sig och tyckte att det här var en strålande idé. Jag är ju också ordförande i Stella-galan och vi har samma ambition, att samla och inkludera de bästa i branschen, inte bara Årets Kock utan även tvåorna, treorna och andra som är duktiga. Tanken är att vi ska bygga svensk gastronomi i framtiden. 

Får Årets Kock en viss procent av intäkterna om någon blir anlitad?

– De får på sätt och vis en intäkt, fast den hamnar i dotterbolaget. Men jag vill verkligen betona att Gastroagentur är ett dotterbolag som jobbar separat.

Kan era profiler få hjälp med att förbereda sig inför Årets Kock?

– Om man är med i agenturen är det vårt jobb att stötta och coacha. Om en ny, ung kock kommer till oss och säger: ”Jag skulle vilja tävla i Årets Kock”, då kan vi fråga om man vill ha hjälp av någon av de andra kockarna. Det behöver inte vara någon som redan blivit Årets Kock, men man får ett stort nätverk.

Har ni diskuterat att det eventuellt skulle kunna uppstå jävssituationer?

– Nej, det har vi inte. När man söker till Årets Kock skickar man in bidragen anonymt; ingen vet om man är med i agenturen. Däremot kan man nyttja sitt nätverk, men det kan ju vilken kock som helst göra.

Har du någon drömrekrytering?

– En dröm är att det här blir större än Sverige. Det finns säkert många, duktiga kockar utomlands som skulle vilja få uppdrag i Sverige.

Senaste numret