Ängsö Fisk först med KRAV-märkt gös

Fiskaren Per Vidlund på Ängsö i Mälaren är först ut med att fiska och sälja KRAV-märkt gös. Efterfrågan från KRAV-certifierade stjärnkrogen Volt och andra restauranger var avgörande för att certifieringen skulle komma till stånd.

Den 11 maj sålde Ängsö Fisk AB på Mälarön Ängsö de första KRAV-märkta gösarna i sin butik.

– Att behandla fisken med respekt är viktigt för oss och det ger också en väldigt bra kvalitet. KRAV-certifieringen är för oss ett kvitto på de skonsamma redskap och selekterande metoder för fisket som vi har utvecklat under 30 år. De metoder vi använder ger minimal bifångst av undermålig fisk, vilket ger förutsättningar för ett långsiktigt fiske, säger Per Vidlund, yrkesfiskare på Ängsö Fisk AB.

Det var bland annat efterfrågan från restauranger som motiverade Ängsö Fisk att jobba för att få gösen KRAV-certifierad. KRAV-certifierade stjärnkrogen Volt i Stockholm uppmuntrar sina leverantörer att KRAV-certifiera sin produktion för att bidra till större hållbarhet.

– Vi har varit KRAV-certifierade sedan 2015 men har alltid haft hållbarhet i fokus. Vi har jobbat med Ängsö Fisk sedan starten eftersom deras fiske är hållbart och fisken har extremt hög kvalité. Vi hoppas att Ängsö Fisks KRAV-certifiering kan inspirera även andra att ta steget. Vi behöver fler KRAV-märkta fiskare också på västkusten och fler behöver förstå att KRAV-märkt fisk är hållbart fiskad, säger Fredrik Johnsson, köksmästare på restaurang Volt.

Även lokala aktörer som Elite Stadshotellet i Västerås har efterfrågat den KRAV-märkta gösen från Ängsö Fisk AB.

Senaste numret