Amanda!

Först ut att presenteras av finalisterna är Amanda Lydahl från Wisbygymnasiet i Visby.

Vad har du för intressen?

– Mat är mitt allra största intresse som tar upp en stor del av mitt liv, även utanför köket tänker jag ofta på mat. Jag har också ett stort intresse för musik och jag gillar att måla.

Vem är din förebild?

– Jag har många förebilder men vill påstå att både min farmor och mormor är mina största förebilder. Det var dem som fick mig att ”upptäcka” både matlagning och bakning och har gett mig mina första matminnen. Andra viktiga förebilder är Luqaz Ottosson, Frida Ronge och Ulrika Brydling.  

Varför är du med i denna tävling?

– Jag är en person som inte kan vänta på att få utvecklas och lära mig mer, jag måste få göra det i min takt, med andra ord så ska det helst gå snabbt framåt. Jag har upptäckt att tävlingar är ett bra sätt att utvecklas på vid sidan om jobb, praktik och skola. Dessutom tycker jag att fler kvinnliga kockar ska tävla, det är på tiden att vi tjejer får regera!

Beskriv maträtten du tävlar med.

– Med inspiration från mina hemtrakter på Gotland har jag skapat en rätt gjord på omsorgsfullt framställda råvaror. Jag har jobbat med enkla genuina smaker där varje råvara får tala för sig själv, och där smaken av grönsaken verkligen får komma fram.

Senaste numret