“Allt är ett regisserat skådespel”

Under förra veckan firade kungen 50 år på tronen, bland annat med en mindre middag på Drottningholm och en större på Stockholms slott. Viktor Westerlind, Operakällaren, du ansvarade för maten. Var du nervös?

– Nej, inte speciellt. På Drottningholm var det första gången jag jobbade. Det var kul, man är ju i princip i deras hem. Det är lite som ett eget universum. Gästerna var framför allt de nordiska statscheferna och en del ministrar. På fredagen var det dags för den stora middagen för ungefär fyrahundra personer på Kungliga Slottet. Där hade jag redan jobbat tolv gånger tidigare, Operakällaren är ju kunglig hovleverantör sedan sextio år tillbaka.

Hur var köken?
– På Kungliga slottet hade vi byggt ett tältkök på innergården för det finns inget kök i närheten av Rikssalen där de stora middagarna brukar hållas. Köket på Drottningholm ligger nere i källaren och är nog byggt mer för 1700-talsmatlagning än för en modern typ av matlagning, så vi fick anpassa oss med olika tricks och maten fick åka upp med mathissen.

Vad serverades?
– Första kvällen gjorde vi röding till förrätt, lamm och en vinbärsdessert. På fredagen  var det en vegetarisk förrätt, sen gös, rådjur och en åkerbärsdessert. Det ska vara mat på svenska råvaror som kan tyckas om av många människor; lite safe och tryggt och inte för tungt.

Känner du dig varm i kläderna nu?
– Ja, när man är där på återkommande basis lär man sig verkligen hur det går till. Ingenting händer av en slump; allt är ett regisserat skådespel som ägt rum i flera hundra år. Och hovet är diskret; det är mycket säkerhetskrav och sociala medieförbud – ingenting får komma ut.

 

Foto: Nobis Hospitality Group

Senaste numret