5 frågor till Eatalys grundare Oscar Farinetti

Text: Pia Bendel

Oscar Farinetti tycker absolut att vi ska prova ett italienskt mousserande vin under intervjun, så det gör vi. Några dagar senare ska matvaru- och restaurangkedjan Eataly öppna i Stockholm, ett företag han har grundat och som nu finns på 40 platser i världen. I den svenska satsningen har han krokat arm med Salvatore ”Cykelkungen” Grimaldi och hotellentreprenören och krögaren Pelle Lydmar. Det är i biografen Röda Kvarns tidigare lokaler på Biblioteksgatan den nya saluhallen ska slå upp portarna, klockan 13.00 lördagen den 17 februari närmare bestämt.

Var det någon skillnad på att öppna Eataly i Stockholm jämfört med de andra städerna?
– Varje Eataly är olik de andra och så ska det vara. Jag gillar inte kedjor, de 40 enheterna är som 40 olika bröder och den senaste är den bästa. Den fantastiska byggnaden sticker ut i mängden. Det är det andra stället i en tidigare teater, i det här fallet en mycket vacker biograf. Det första var i Milano i en före detta musikteater. En annan skillnad är att bageriet är i centrum vilket har varit svårt att få till på tidigare ställen, brödet är hjärtat i maten för mig. Vi har en vedugn till vänster och till höger serverar vi pizza la pala.

Vilka har varit de största utmaningarna?
– Att bevara lokalernas historia och samtidigt bygga i dem så att det blir funktionellt.

Varför öppnar du i Sverige?
– Min vän Salvatore Grimaldi har föreslagit det många gånger och när han visade den här byggnaden tyckte jag att den var perfekt för oss. Att jag sen träffade jag Pelle Lydmar har också en del i det. Målet med mitt företag de kommande tjugo åren är att öppna ett Eataly i varje land i hela världen. Dessutom älskar jag Sverige och har varit här flera gånger på semester, jag gillar både Stockholm och det övriga landet. Det är lätt att ha med svenskar att göra, de påminner mig om människorna i norra Italien där jag kommer från. Jag uppskattar också enkelheten i det ni gör, exempelvis IKEA och Volvo (han poängterar att han vet att Volvo inte är svenskt längre), och att man jobbar hårt och respekterar andra människor och planeten.

Vad tycker du om svensk mat?
– Jag älskar gravad lax! Och ärtsoppa! Och köttbullar!

Om du visste att du skulle dö i morgon, vad skulle du äta i dag?
– Det är en väldigt enkel fråga att svara på – mycket al dente spagetti med tomat, basilika och Parmigiano Reggiano. Till det ett glas barolo. En syditaliensk rätt och ett norditalienskt vin. Men skulle du fråga vad jag föredrar att äta skulle jag svara olika varje dag eftersom jag är väldigt nyfiken och gillar förändring. När jag reser gillar jag att äta landets egna specialiteter, med all fantastisk mat som finns i världen vore det korkat att alltid äta samma saker. När jag går på restaurang i Italien ber jag alltid servitören att ge mig det som är bäst i just det köket, och jag vill inte veta vad jag får i förväg. Jag gillar att bli överraskad och all sorts mat.

Senaste numret