App räddar matsvinn från soporna

Affärsidén bakom shoppingplattformen Karma som nyligen utsågs nyligen till Framtidens Entreprenör är att “du äter gott, sparar pengar och räddar miljön”. Tävlingen är ett samarbete mellan SvD och Carnegie där tanken är att skapa en mötesplats där investerare och startups kan hitta varandra.

Karma lanserades nyligen i Stockholm och på bara några veckor har över 50 restauranger och över 5 000 användare anslutit sig till tjänsten. Tre exempel är Vassa Eggen, Martin & Servera och Wayne’s Coffee. På hemsidan vittnar företag om hur de på tre veckor kunnat rädda hälften av den mat de annars skulle ha varit tvungna att slänga tack vare appen. Företaget utlovar att maten håller samma kvalitet och färskhet som vanligt, men att den visuella kvaliteten möjligtvis är något sämre eftersom det rör sig om överskottsmat.

Vd och medgrundare till Karma är läkaren och entreprenören Hjalmar Ståhlberg Nordegren. Och vinsten kommer väl till pass: totalt söker de fyra grundarna kapital på 40 miljoner kronor för att expandera både i Europa redan nästa år och USA under 2018.

En liten bit på väg kom man nyligen när Klarnas grundare Niklas Adalberth gick in som investerare i appen med 7 miljoner kronor via sin stiftelse.

Senaste numret