Svenska Gastronomipriset lockar världskockar

Måndagen den 10 oktober är det premiär för Svenska Gastronomipriset på Operakällaren i Stockholm. Under kvällen delas ut priser i Kockarnas Kock, Kockarnas Krog, Chef of the Chefs, Servitörernas Servitör, Sommelierernas Sommelier och Konditorernas Konditor där branschen själv utgör juryn. Dessutom äger ceremonin för Årets Werner rum under kvällen, samt utdelningen av det nyinstiftade Svenska Gastronomipriset med en prissumma på 50 000 kronor. Initiativtagaren Pär Bergkvist, chefredaktör på Restaurangvärlden, ser fram emot måndagen: “Ja, det blir en bra uppslutning med drygt 200 specialinbjudna gäster. Det faktum att det är branschen själv som ligger bakom omröstningen gör att många vill vara på plats. Och inte bara kockar, utan även de bästa servitörerna, sommeliererna och konditorerna från hela Sverige.” Bland de långväga gästerna märks bland andra Magnus Nilsson från Fäviken Magasinet, Daniel Berlin från den hyllade krogen i Skåne Tranås och René Redzepi från Noma i Köpenhamn. Efter prisutdelning på Operakällaren väntar en öppen efterfest på Sturehof i Stockholm.

Foto: Peter Brinch/Phaidon

Senaste numret