”På en vecka förlorade vi en halv miljon i avbokningar.”

Hallå där Lovisa Ortvall, som driver Eksgården på östra Öland tillsammans med Gunnar Ellström.

 Ni håller öppet från april till december; hur påverkade Coronapandemin starten på den här säsongen?

”På en vecka förlorade vi en halv miljon i avbokningar. Men vi öppnade ändå och tack varje byborna här i Gårdby har vi klarat av den värsta krisen. Nu har vi haft 100 procent beläggning sedan midsommar och hösten ser också väldigt bra ut.”

Hur har Byborna hjälpt er menar du?

”De är helt fantastiska! Gårdby är en liten ort – med kanske 100 personer – och Eksgården ligger dem varmt om hjärtat. Eksgården var ett litet lantbruk tidigare och många av byborna har arbetat här när de var yngre. När det var som svårast i våras kom de och åt hos oss, hämtade med sig mat hem, köpte presentkort och kom med förslag på hur vi skulle klara krisen. Det är tack vare byborna som vi överlevt dessa månader!”

Vilka är de största utmaningarna med att driva Eksgården?

”Vi vill skapa en plats som vi själva vill besöka. Vi vill göra Eksgården till en oas, en lugn och rofylld plats där man äter god, närproducerad mat. Vi har mycket på gång. Nu håller vi på att slänga ut TV-apparaterna och flytta in böcker i stället. När det gäller personalen har vi anställt många unga tjejer och killar från bygden. I köket är det lite svårare att hitta rätt personer, men i år har vi lyckats få två fantastiska kockar i Agnes Kubar Lundh och Niklas Matthis.

Både du och Gunnar är utbildade vid Grythyttan, vad tycker ni om den planerade flytten av utbildningen in till Örebro?

”Katastrof! Grythyttan är en speciell plats som präglar både utbildningen och oss elever. Det är svårt att förklara, men det är en magisk plats. Grythyttan har DET. Det blir lite som ett internat, en avskild plats där man utgår ifrån allt förutsättningarna precis DÄR – runt omkring byggnaden. Hela grejen med utbildningen är ju att den ligger i Grythyttan, den ska inte flytta!”

 

Senaste numret