Majas dagar på Frantzén

Bara några veckor efter att Maja Rikardsson på Dackeskolan i Mjölby vann Swedish Young Chef Award 2018 tog hon ut en del av vinsten – två dagar i trestjärniga Frantzéns provkök med jurymedlemmen Viktor Westerlind.

Text: Pia Bendel

Hur känns det att du vann nu när det har gått några veckor?
– Det har fortfararande inte sjunkit in riktigt, men jag tänker ofta på det, inte minst när jag har en motig dag. Det ger mig självkänsla och självsäkerhet. Att jag lyckades vinna är stort för mig!

Hur har omgivningen reagerat?
– Alla har verkligen varit glada för min skull och jag har känt att man bryr sig om mig.

En del av vinsten har du redan tagit ut, två dagar i Frantzéns provkök med Viktor Westerlind. Hur var det?
– Lärorikt, kul och jätteinspirerande! Jag fick lära mig mycket, inte minst hur de tänker och olika matlagningstekniker.

Vad var det bästa med dagarna?
– Helheten! Att Viktor direkt lät mig testa rätter till Frantzéns nya restaurang i Hong Kong. Att jag fick träffa alla och vara en del av deras team. Att jag fick en rundvisning i restaurangen, både i matsalen, loungen och köket. Jag hade vissa förväntningar och föreställningar av hur en trestjärnig krog är innan jag åkte, och Frantzén levde absolut upp till dem, både hur man jobbar och interiören.

Jag besökte dig i provköket och du såg så hemmastadd ut!
– Jag kände mig det, förmodligen eftersom Viktor lät mig köra igång direkt och alla var så välkomnande. Det kändes också lättsamt hela tiden och han gav mer information och tips än vad jag trodde att jag skulle få.

Träffade du även Björn Frantzén?
– Ja, han kom och provsmakade och gav feedback på rätterna vi hade lagat.

Vad ska du göra för vinstpengarna?
– En del av dem delar jag med mig av till min vän Rasmus Esplund som också tävlade i finalen. I augusti kommer vi att åka till Kosters trädgårdar på ön Sydkoster i norra Bohuslän. De har egna odlingar och jobbar bland annat med matsvinn så jag tror att vi kommer att lära oss en del om det.


Ursprungligen publicerat i Restaurangvärlden nummer 4 2018

Senaste numret