Emma Ziemann vann SM i Sommellerie

I går, den 6 maj, pågick SM för sommelierer på At Six i Stockholm hela dagen. Tre sommelierer gick till final och fick genomföra de avgörande momenten öppet på en scen. Vinnaren blev Emma Ziemann som till vardags arbetar på Thörnströms Kök i Göteborg.

– Det är en fullständig chock, jag kunde inte drömma om att det skulle gå så bra i år, säger Emma Ziemann, i ett pressmeddelande. Den största utmaningen var att hålla nerverna i styr för att få fram kunskapen som finns där inne. Som tur är finns även ett servicemoment som är friare, där får man vara trevlig mot gästerna.

Bland uppgifterna i tävlingen ingick att identifiera viner och spritsorter, ge en teoretisk förklaring till vinsten samt välja öl till en femrättersmeny. Under finalen på scen tog de tävlande även hand om krävande restauranggäster. Finalisterna fick också frågor om allt från vindruvors ursprung till längden på cigarrer och regioner för franska ostar.

Juryn bestod av tolv namnkunniga personer i branschen under ledning av huvuddomaren och tidigare SM-vinnaren Beatrice Becher. Tävlingen arrangerades av Svenska Sommelierföreningen tillsammans med partners som skapade en mat- och dryckesmässa för besökarna.

Emma Ziemann kommer nu att representera Sverige i de nordiska mästerskapen i Oslo.

Senaste numret