Müllern öppnar ny krog

Den 31 mars öppnar Daniel Müllern krogen Tumült i Ystad.
Vad blir det för krog, namnet skapar ju vissa förväntningar?
“Det blir en skånsk bodega som inte känns så mycket Ystad, utan mer som en internationell storstad, som Barcelona eller New York. Jag har rest mycket, sett många olika platser i världen som inspirerat mig. Tumült är en kombination av alla dessa platser. Den ligger i ett gamalt regemente så den industriella, lite hårda miljön har vi fått på köpet.”
Vad kommer namnet i från?
“Jag vill ha någonting som kändes lite rufft och oborstat, som speglar både miljön och maten jag lagar. Jag letade mig fram till ord som Skavdron, batalj och andra ord med med militär koppling. Sedan tipsade min fru att jag skulle söka på synonymer – då var jag på batalj och när jag sökte kom tumult upp. När sedan domänen var ledig bestämde jag mig! Det tyska ü:et är en blinkning till Müllern.”
Och vad hittar vi på menyn?
“Mycket goda saker! Det blir allt från ostron, anklever och pata negra till sliders, mac-n-cheese med tryffel och grillad bläckfisk. Det blir många rätter, jag vill att gästerna ska ha valmöjligheter, så vill jag själva ha det när jag går ut och äter! Jag vill att det ska kännas lite som Robertas i Brooklyn. Nästa sommar vill ha en kolgrill och vedugn på uteserveringen.”
Och i glaset?
“Det blir inte nån jäkla wine pairing, här ska man beställa in helflaskor! Vi tänker ha en levande vinlista med prisvärda viner.”
Vem har du med dig på resan?
“Min familj, som stöttat hela vägen! Sedan äger jag restaurangen tillsammans med Gustav och Anny Antonsson. I köket har jag Simon Lundberg som senast var på Matrummet i Lund och som restaurangchef har jag Mikael Johansson som varit på Klostergatan och Mat&Destillat i Lund. Sedan har vi ett gäng yngre, hungriga, duktiga förmågor som jag vill ge en bra start i branschen. Det är viktigt för mig! För mig handlar det om att hitta en balans. Jag vill vara glad och må bra, det har jag äntligen lärt mig efter snart 50 år. Det samma gäller för mina kollegor!”
Foto: Måns Jensen

Senaste numret