Årets nya nordiska Michelin-stjärnor

Michelin Guide Nordic Countries 2019 släpptes i dag vid en gala i Århus, Danmark, och innehåller tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga restauranger. Gastrologik i Stockholm tilldelas två stjärnor.

2019 års nordiska guide som täcker Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, innehåller tre nya två-stjärniga restauranger: Gastrologik, under ledning av grundarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr i Stockholm, KOKS under ledning av Poul Andrias Zisca på Färöarna och återuppståndna Noma i Köpenhamn ledd av kocken René Redzepi.

I år finns också fyra nya enstjärniga restauranger. Trondheim i Norge finns nu för första gången listad i guiden då två av dess restauranger får en stjärna: FAGN och Credo. I Köpenhamn får Alouette sin första stjärna och Palace i Helsingfors får också en stjärna.

Förutom utmärkelsen två stjärnor får kocken på KOKS, Poul Andrias Zisca, också nordiska Michelin-guidens pris för Unga Kockar 2019 för sin kreativitet, tekniska skicklighet och passion.

Credo får också nordiska Michelin-guidens utmärkelse för Hållbarhet 2019 för dess imponerande miljöarbete och engagemang i sociala media för att främja bra mat och hållbar markanvändning.

En tredje ny utmärkelse för 2019 är nordiska Michelin-guidens Welcome & Service-pris. Det går till den trevliga personalen på Henne Kirkeby Kro i Henne i Danmark. Deras vänlighet, entusiasm och välorganiserade arbete gör det till ett verkligt nöje att äta middag där.

Bib Gourmand är Michelins symbol för god kvalitet och prisvärd mat. I år får tre nya restauranger Bib Gourmand, varav två i Danmark: Selma i Köpenhamn och Moment i Rönde. En går till Island, Skål! i Reykjavik. Därmed uppgår det totala antalet restauranger med Bib Gourmand 2019 till 34 stycken.

Förutom Trondheim i Norge som finns med i guiden för första gången, gör Ålborg och Rönde i Danmark sin debut 2019, liksom Grindavik på Island och Kosta i Sverige. Totalt har 30 restauranger lagts till den här utgåvan, vilket ger läsarna av Michelin-guiden ännu fler restauranger att välja bland.

Nordiska Michelin-guiden 2019 i korthet:
Tre restauranger med 3 stjärnor (Franzén, Geranium och Maaemo behåller sina tre stjärnor från förra året)
Tio restauranger med 2 stjärnor, inklusive tre nytillkomna
51 restauranger med 1 stjärna, inklusive fyra nytillkomna
34 Bib Gourmand-restauranger, inklusive tre nytillkomna

Senaste numret