Nyheter Arkiv / Mångsidiga Mattias

Mångsidiga Mattias

Vi får en pratstund med Konditorernas Konditor, Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm, då han har en ledig dag mellan inspelningarna av tv-programmet Det stora tårtslaget där han är domare.

Text Pia Bendel Foto Carl Lemon, på bilden syns även Tössebageriets head pastry chef Josefin Gauffin.

Hur känns det att vara Konditorernas Konditor 2016?
– Mycket ärofyllt! Att en så stor del av branschen röstat fram mig känns nästan overkligt. Det viktigaste är förstås vad kunderna tycker, men den som säger att den inte bryr sig om vad kollegorna säger ljuger, så är det nog i alla hantverksyrken. Jag har alltid brytt mig om andras åsikter och det har nog format både mig och min verksamhet, det har gett mig förebilder och jag har lärt mig mycket av personer som jag inspireras av.

Ditt konditori Tösse blev dessutom Konditorernas Konditori 2016!
– Ja, det går ju lite hand i hand, förstås. Det gör mig mycket glad eftersom jag nästan alltid blandar ihop mitt företag och min person, det blir lätt så när man driver en liten verksamhet. Att uppmärksammas är också bra marknadsföringsmässigt, en annons försvinner i bruset men sånt här betyder mycket mer.

Du är en duktig företagare också!
– Det blir bara roligare och roligare att driva företag! Det är en väldig tillfredställelse att ha en väl fungerande business, allt från att de anställda mår bra till välskött ekonomi. Det är nästan lika kul som en ny bakelse eller tårta.

Är du en tävlingsmänniska?
– Ja, men jag går inte över eld och vatten för att nå framgång, jag är på ett annat sätt. Jag kan ta en förlust och tänker att det blir vinst nästa gång istället. Sen bestämmer jag mig för att uppnå det, och ger inte upp!

Ditt konditori står för en blandning av tradition och nyskapande, eller hur?
– Det stämmer, vi utgår gärna därifrån vi står eftersom kunskapen redan finns där, men vi öppnar också ofta upp för nya idéer. Förändringar sker succesivt och med kontroll. Efter att ha jobbat enligt den här metoden i 20 år vet jag att det fungerar när det finns en stabil grund.

Finns det en framtid för konditoryrket?
– Absolut! Det hade jag kanske inte sagt för 20-30 år sen då det var lite ett yrke på dekis. Nu har det delvis åkt snålskjuts på kockarnas framgångar, de är ju rockstars och lite så är det för oss numera också. På gott och ont, det är bra om de som utbildar sig vill vara bagare och konditorer, inte tv-bagare- och konditorer. Så visst är det ett framtidsyrke, i alla fall det vi gör vi som jobbar med kvalitet, industrin är det nog annat med. ”Quality never goes out of fashion”.

Vilken är din favoritråvara?
– Mandel, den är viktig eftersom vi använder den i så mycket. Men min hjärna börjar genast även tänka på vanilj, hallon och annat.