Hon är framtiden!

Restaurangvärlden haffade Maja Rikardsson direkt efter att det stod klart att hon vunnit Swedish Young Chef Award den 27 april på GastroNord i Stockholm.

Text: Pia Bendel Foto: Carl Lemon

Den obligatoriska sportfrågan, hur känns det?
– Jag har inte fattat det än! Hjärtat bultar konstant.

Alla blir glada då de vinner men kanske blev du extra glad.
– Ja, jag har haft mina dagar då det inte har gått så bra och man vill ju ändå känna att arbetet man lagt ner ger något. Jag har verkligen nått mitt mål! Det är en ofattbar känsla och jag är så glad att det är svårt att beskriva.

Du har varit glad hela dagen.
– Att vara glad hjälper mig att strida mot mitt dåliga humör, det är som att jag tampas med mig själv ibland.

Vad smart att vända frustrationen mot något glatt!
– Ja, jag vill inte tänka efteråt att vad gjorde eller sa jag så för.

Hur mycket har din lärare Katarina Westlunds coachning betytt?
– Massor! Hennes stöd blir viktigt eftersom hon verkligen lägger ner mycket tid på oss elever. Hon är en viktig del i vårt tävlande.

Vilka framtidsplaner har du?
– Jag har tävlat som en kul grej och för att nyttja min tid på gymnasiet. Nu vill jag resa utomlands och jobba, jag är väldigt nyfiken av mig och vill upptäcka världen och andra matkulturer.

Hur ska du fira i dag?
– Jag stannar i Stockholm och ska gå ut och äta gott.

Har du någon favoritkrog?
– RICO i Linköping, där har jag fått inspiration till mina tävlingsbidrag. Och det finns krogar jag är nyfiken på som jag ännu inte har besökt, exempelvis Lilla Ego.

Vilka är dina förebilder?
– Tareq Taylor är underbar människa som verkligen har inspirerat. Katarina Westlund som vi nyss nämnde är en stor förebild eftersom hon alltid vill sina elevers bästa. Och min familj för att de finns där oavsett hur det går. De tycker att det är roligt att jag brinner för detta.

Har du några tips de som ska tävla nästa år?
– Hitta din egna lilla bubbla, men tänk ändå positivt och försök hitta lösningar. Hur det än går gör ditt bästa!

Senaste numret