Den ideella konsumentföreningen Äkta Vara har nyligen presenterat de nominerade till Årets Matbluff 2016, i syfte att avslöja vilseledande produkter. I toppen hamnar tryffelbearnaise med 0,005 procent tryffel, lingon-messmör utan lingon, hallonläsk med juice från äpplen och päron, oxbuljong med väldigt lite av huvudråvaran samt mandelpepparkakor som ”kan innehålla spår av mandel”. Vinnaren utses genom en öppen omröstning på Äkta Varas hemsida och presenteras den 25 januari.

Här är de fem produkter som nominerats till ”Årets Matbluff 2016”:

1. Eriks Bearnaise tryffel
Frånvaron av såväl smör som tryffel (”de 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ‘äkta tryffel’ i”, skriver Äkta Vara) ger denna produkt en plats på nomineringslistan.

2. Fjällbrynt Messmör lingon
Trots att lingon tydligt avbildas på förpackningen så innehåller detta jämtländska messmör enligt ingrediensförteckningen inte ett uns av detta bär”, skriver Äkta Vara, och menar därför att denna produkt är värd en nominering.

3. Loka Crush hallon
Även om etiketten gjordes om förra våren för att undvika förvirring står det fortfarande  ”hallon” och ”14 procent” på etiketten, skriver Äkta Vara. Den verkliga hallonhalten i produkten är 0,3 procent – juicen står istället äpplen och päron för medan hallonsmaken kommer från aromer, vilket föranlett en nominering.

4. Annas Mandelpepparkakor
Tvärtemot vad man kan tro innehåller produkten ingen mandel, skriver Äkta Vara. Smaken kommer uteslutande från aromämne. Äkta Vara anmärker också på att både hela och hackade mandlar avbildas på etiketten, samt att det i ingrediensförteckningen står att produkten ”kan innehålla spår av mandel”.

5. Knorr Mörk oxbuljong
”De lovar oxbuljong, men levererar smakförstärkare”, motiverar Äkta Vara nomineringen, och fortskrider med att presentera vad de beskriver som ”en cocktail av tillsatser”. Själva avkoket av oxben och oxkött utgör i produkten endast 2,1 procent, skriver man vidare, och kritiserar faktumet att detta ger en näringsfattig produkt.