Nyheter Arkiv / Vinnarintervju med Årets Kockelev 2016

Vinnarintervju med Årets Kockelev 2016

I fredags eftermiddag stod det klart att Fredrik Kristensen hade kammat hem vinsten i Årets Kockelev 2016. Vi fick en pratstund med honom direkt efter.

Text: Pia Bendel Foto: Magnus Sandberg

Hade du segervittring före tävlingen, eller hur kände du inför finalen?
– Jag var lite orolig eftersom man skulle ta med all utrustning själv och var osäker på om jag fått med allt.

Före den här segern vann du Gymnasie-SM och kom tvåa i Unga Ekokockar. Har det gett dig lite flyt?
– Absolut, jag har kanske inte blivit rutinerad men vet i alla fall hur det är att stå i ett kök när många kollar på en. Och vid varje tillfälle får man feedback från domarna som man kan ta med sig till nästa gång och hela tiden förbättra sig.

Flera i juryn har antingen tävlat själva eller dömt i stora sammanhang som Årets Kock, vad tänker du om det?
– Det är roligt att bli bedömd att personer som vet vad de snackar om, alla är skitduktiga.

Din rätt var en variation på kål och lök, en tartar på råräka samt stekt kungsflundra. Dessutom en sås på fiskens rostade skrov. Hur tänkte du när du komponerade detta?
– Goa grejer. Kål och lök är jäkligt gott! Och så försökte jag dra upp syran i allt så fisken kom fram på ett bra sätt. Jag gillar allt som har med vinägrar, ättika och citron att göra så jag brukar försöka få in det i alla mina rätter på olika sätt, men utan att det blir en skarp syra. Jag börjar exempelvis tidigt med vinägern så jag får bort bottensyran.

Nu går du snart ut gymnasiet, vad har du för framtidsplaner?
– I sommar ska jag ta det lugnt och sen ska jag fortsätta jobba på den arbetsplats jag redan har – Yolo i Djursholm.

Det är där kocken Jonas Lagerström jobbar som jag noterade i publiken.
– Ja, det är han som har pushat mig att tävla.

Vad vill du säga till dem som kommer att tävla i Årets Kockelev nästa år?
– Tappa inte något på golvet när du ska lägga – det bli så sjukt dålig stämning. Jag tappade halva mitt garnityr och trodde det var kört, men det höll tydligen ändå, som tur var.