Nyheter Arkiv / Var är kvinnorna i nya Svenska Kocklandslaget?

Var är kvinnorna i nya Svenska Kocklandslaget?

Tidigare i dag presenterades det nya Svenska Kocklandslaget, vilket vi skrivit om HÄR. 

Fler än vi reagerade säkert på att det bara är en kvinnlig medlem med, se laguppställningen längst ner. Vi ställde frågan om kvinnorna i branschen inte ansöker om att få vara med, eller om de som sökt inte var kvalificerade nog, och fick detta svar via Food & Friends, lagets PR-byrå:

”Det är inte många kvinnor som visat intresse … Det här är någonting som Team Manager Fredrik Andersson tycker att de måste förändra. Därför har han tagit initiativet till ett nytt stipendium tillsammans med Malin Söderström som kommer att kallas Malin Söderströms Stipendium. Unga kvinnor kommer kunna söka detta med syftet att de sedan ska söka sig vidare till Svenska Kocklandslaget samtidigt som de ökar sina chanser att bli uttagna. Det enda kravet är att man är medlem i Svenska Kockars förening, är yrkesverksam i Sverige och är kvinna mellan 18-23. Det man får genom det här stipendiet är följande:

– Plats som elev i Svenska Kocklandslaget, augusti 2017 – november 2018
– Kocklandslagets Team Manager och Malin Söderström agerar bollplank, delar erfarenheter och uppmuntrar till utveckling
– Utrustning och utbildning i knivslipning från JA Sundqvist
– Kläder och skor från våra partners Segers & Arbesko
– Praktik på enstjärniga Upper House i Göteborg
– Följa med för att se och lära på NM 2018 (hur går det till bakom kulisserna att tävla)
– Utbildning i Fiskhamnen, Göteborg
– Styckningskurs på Fällmans
– Grönsaksutbildning på Grönsakshallen Sorunda
– En utbildning på Gastromerit sponsrad av Martin & Servera

NYA LAGET
KOCKAR
Jimmi Eriksson, jimmigastronomi.se, Stockholm
Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg
Andreas Printz, Görvälns Slott, Stockholm
Anders Karlsson, The Absolut Company, Stockholm
Daniel Haynes, TAP room, Stockholm
Tommy Eriksson, Högberga Gård, Stockholm

KONDITORER
Kalle Bengtsson, Gothia Towers, Göteborg
Frida Bäcke, Vaaghals, Oslo
Sebastian Pettersson, Oaxen Krog, Stockholm
Kasper Kleihs, Upper House Dining, Göteborg
Fredrik Borgskog, Upper House Dining, Göteborg

TEAM MANAGER
Fredrik Andersson, Gothia Towers, Göteborg