Nyheter Arkiv / Smak före stil

Smak före stil

Bryggmästaren Hedda Spendrup om öl och sitt nya bryggeri.

Text: Pia Bendel Foto: Hilda Arneback

Du öppnar ett bryggeri i centrala Stockholm, Omaka, där smaken går före stilen. Berätta hur du tänker!

– Att definiera ölstilar tycker jag kan skapa förutfattade meningar och jag vill att mina/våra öl i första hand bedöms utifrån smaken. Jag vill heller inte begränsa min kreativitet med att brygga öl i en viss stil.

Vilka vill du ska dricka din öl?
– Alla, men framför allt vill jag fånga upp nya öldrickare, inte minst de som dricker vin, äter mat och som generellt uppskattar smak och vill bredda sig när det kommer till mat och dryck.

Du har jobbat heltid med detta sedan 2018, hur har du lyckats hålla det hemligt?
– Det har varit en enorm utmaning och det har endast fungerat tack vare att vi varit ett litet tajt team. Men det är klart att jag har varit nära att försäga mig många gånger.

Din bror är AD till förpackningarna, vad vill ni förmedla i formspråket?
– Vi vill hålla ett konstfokus, eftersom vår morfar var fotograf och vi är uppvuxna i en konstnärlig familj vill vi ta det med oss in i detta. Det känns kul att kunna sammanfoga smak i flera olika bemärkelser. I framtiden är tanken att vi ska samarbeta med konstnärer som tillsammans med oss kan ta fram koncept för att förändra restauranger och även vara med och designa etiketterna.

Vilket är ditt favoritölställe i Stockholm?
– Katarina ölcafé är en favorit eftersom det är mysigt, trångt och har bra stämning. Det blir ofta en samlingsplats för ölfolk efter mässor och liknande vilket alltid är kul.

Vilken är din bästa ölstad i världen?
– Det är alltid lika svårt att svara på den frågan men Berlin skulle jag vilja säga. Det är inte alltid den mest innovativa ölen men den  håller alltid hög kvalitet!

Vad för öl skulle du dricka i dag om du visste att du skulle dö imorrn?
– En krispig, besk och torr tysk pils – svårslaget!

Är du en person som har ett halvfullt eller halvtomt ölglas?
– Halvfullt! Jag är en positiv person, vill jag tro, och lever efter devisen att allt löser sig.

OMAKA öppnar i februari på Uggelviksgatan i Stockholms innerstad.