“Nu känner vi mest lättnad”

Restaurangvärlden fick en pratstund med Agneta Green och Magnus Ek, som igår gick ut med nyheten att Oaxen Krog & Slip stänger i december 2022.

När tog ni beslutet?

– Vi bestämde oss i september. Sen började vi planera hur vi skulle gå till väga. Nu i måndags berättade vi för våra medarbetare, så idag känner vi mest en lättnad – nu slipper vi gå omkring med den där klumpen i magen

Har ert beslut någonting att göra med pandemin?

– Nej, inte alls. Visst har pandemin varit jobbig, men vi har klarat oss bra ekonomiskt. Det handlar nog mer om att jag och Magnus måste ta en paus efter alla år. Att driva restaurang på den här nivån är extremt krävande, särskilt om man har så höga krav som vi har. Det ska faktiskt bara bli skönt att få lite ledigt, att få tid över till andra saker

Vad händer i december, efter sista service?

– Vår plan är att inte ha nån plan. Vi har arbetat så intensivt sedan vi öppnade här i Stockholm för nio år sedan, så nu vill vi bara ha tid för paus och eftertanke. Men först ska vi göra det här året till det bästa någonsin!

Ni har fastigheten och restaurangverksamheten i samma bolag. Vad tror om köpare, vem vill ni ska ta över allt?

– Det får vi se. Vi har relativt gott om tid till det här nu, men vi hoppas såklart att någon vill köpa Oaxen och driva det vidare – åtminstone Slipen – Krogen kan bli svår att utveckla och driva vidare på den här nivån. Vi har trots allt alla dörrar öppna!

Och vad händer med varumärket Oaxen?

– Ja, det vet vi inte. Vi får se. Det är ju inte ett registrerat varumärke, Oaxen är ju trots allt namnet på en ö. Däremot är det ju inarbetat och väldigt förknippat med oss två. Men som sagt; ingenting är klart än. Det får vi ta det med köparen när den dagen kommer

Ni har drygt 40 anställda, vad säger dem?

– Som sagt, vi berättade i måndags så allt känns väldigt nytt. Vi har peppat alla att stanna kvar året ut. Vi har arbetat fram ett lönebonussystem för alla som stannar kvar; det är viktigt för oss att vi gör detta tillsammans och att alla känner sig motiverade. Just nu känns det som att alla vill stanna kvar och det är helt fantastiskt!

Foto: Ronja Willners

Senaste numret