Nyheter Arkiv / Matfestival hos SLU – krögare möter forskare

Matfestival hos SLU – krögare möter forskare

I helgen, den 20 augusti, är det dags för matfestivalen Matologi i Norra Latins Trädgård i Stockholm. För andra året i rad samlas mat-, hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter på ett event arrangerat av Sveriges lantbruksuniversitet. Möt bland annat Frida Ronge, Sally Voltaire och Karl Ljung, i samtal med forskare. Årets huvudtema är ”Myter om mat”.

På plats kommer du få veta mer om kretsloppsodling, nyttiga kolhydrater och sockerfällorna i maten, människors förhållande till mat och betesdjurens samspel med landskapet. Du får också svar på frågor som: Hur lagar man säker mat? Vad är tresekundersregeln? Vad avgör smaken på mejeriprodukter?

SLU kommer även – tillsammans med årets samarbetspartners Lantmännen och LRF Mälardalen – arrangera en producentmarknad, inklusive servering av festivalinspirerad mat och dryck. Podcasten ”Matsamtalet”, med Sigrid Barany och Johan Hedberg i spetsen, kommer även ha liveinspelning på området.

 

Datum, tid och plats

Lördagen den 20 augusti 2016, kl. 11–17.
Norra Latins Trädgård, Drottninggatan 71 B, Stockholm

Eventet är öppet för alla – fri entré

Program

12.00 VÄLKOMNA! (Erik Fahlbäck, vicerektor för samverkan SLU)
12.10 Lantbruk – nu, då och i framtiden (SLU Studentpool)
12.30 Är vi vad vi äter? (Per Sandin)
12.50 Samtal – Nya livsmedel och deras påverkan på hälsan (Frida Ronge och Carl Brunius)
13.20 PAUS
13.40 Ekologisk – Bäst i alla lägen? (Elin Röös)
14.00 Kretsloppsodling – matsvampen en pionjär (Madeleine Uggla och Helena Karlén)
14.20 Samtal – Myter om kött (Karl Ljung och Anna Wallenbeck)
14.50 PAUS
15.10 GMO – Vad är grejen? (Anna Lehrman)
15.30 Biologisk mångfald – bara utan åkrar och kor? (Urban Emanuelsson)
15.50 Samtal – Hållbarhet genom mindre svinn (Sally Voltaire och Mattias Eriksson)
16.20 Paneldiskussion – vem bestämmer vad vi äter?
16.50 AVSLUTNING

Mer information och fullständigt program

www.matologi.nu