Nyheter Arkiv / Fredrik Kristensen är Årets Kockelev 2016!

Fredrik Kristensen är Årets Kockelev 2016!

Idag avgjordes det – Fredrik Kristensen från Stockholms Internationella Restaurangskola är Årets Kockelev 2016. Han tävlade med rätten Råräka, flundra, lök och kål.

Juryns motivering löd:
En fräsch anrättning som representerar en matlagningsstil av idag. Alla komponenter var väl smaksatta och genomtänkta. De visade också på en otrolig kreativitet vad gäller att ta tillvara råvarornas fulla potential.

Uppgiften var att skapa en säsongsanpassad varmrätt, där råvarorna i möjligaste mån skulle vara svenska samt minst en ekologisk mjölkprodukt utöver smör skulle ingå. Det fanns två angivna huvudråvaror vilka var kungsflundra och råräkor – i övrigt var det fritt. Samma rätt som skickades in till uttagningen var den man tävlade med i finalen.

Juryn bestod av Stefano Catenacci, (ordförande) – Operakällaren/Nobisgruppen samt Kunglig Hovtraktör.
 Jimmi Eriksson – Årets Kock 2016.
 Ella Hugdal Axelsson – Årets Kockelev 2015.
 Peter Jelksäter – lagledare för Juniorkocklandslaget.
 Carina Brydling – Ekokockar/Bro Park Krog. Samt Eva Törnblom från Riksäpplet Gymnasieskola (metoddomare). Tävlingsledare var Ulrika Brydling.

På andra plats kom Pontus Dunström, också från Stockholms Internationella Restaurangskola och på tredje plats Hanna Lukowiesky från Wisbygymnasiet.

Tävlingen, som är en utmaning för dem som går tredje året på gymnasiet, arrangeras av tidningen Restaurangvärlden och sponsorer är JA Sundqvist, Arla, Segers och Fisk Idag. I år ägde den rum på restaurangmässan GastroNord.

Foto: Magnus Sandberg