Nyheter Arkiv / Eric Hristov vann Årets Kockelev 2019

Eric Hristov vann Årets Kockelev 2019

Eric Hristov från Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan i Östersund är Årets Kockelev 2019. På andra plats kom Adrian Engström, Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola och tredjeplatsen tog Emmah Strömberg Vikström, Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola.

– Eric har verkligen vad som krävs och är väldigt tydlig i sin matlagning – han kan smaker, är otroligt fokuserad samt magisk i sitt handlag. Vi kommer att få se mycket av Eric framöver, han skulle redan i dag kunna gå in och leverera i köket på vilken restaurang som helst, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev/er 2019.

Årets Kockelev är en tävling vars huvudsyfte är att lyfta hållbarhetsfrågorna och tydligt visa på hur mat kan lagas med omtanke om både oss själva och vår omvärld och under tävlingen ska lagen tydligt kunna motivera sin matlagning och menyval ur hållbarhetssynpunkt. Juryns bedömning innehåller också en specifik poängpost för menyns hållbarhet och det praktiska köksarbetet med tanke på både ekologisk och socioekonomisk hållbarhet.

Juryns motivering
Vinnaren av Årets Kockelev 2019 är självklar i köket. Han har skapat en otroligt välkomponerad rätt, den är komplett, modern och kockig på en hög nivå.”

Vinnarrätt
Ragu på baljväxter och sönderkokt bringa med rostade och glaserade rödbetor, ramslök- och pumakärnsmör, en persiljerotskräm, både friterad och dressad gulbeta samt rapsskott och örter & blad.

Tävlingsuppgift
För att kvala in till tävlingen gjordes en teoriuppgift där framtidens mat presenterades och hur vi lever hållbart, samt ett recept och bild på valfri rätt som symboliserar tankarna om framtidens mat.

Under finalen lagade finalisterna mat baserat på en råvarukorg där merparten presenterades i början av april men huvudråvaran – svensk nötbringa med ben – tillkännagavs först dagen innan tävlingen. Av råvarorna skulle en rätt lagas på 2,5 h och serveras på sex tallrikar.

Maxpoäng

  • presentation 10 poäng
  • smak 50 poäng
  • metod 40 poäng
  • hållbarhet 20 poäng

Jury

  • David Lundqvist, Årets Kock 2018, Grand Hotel Saltsjöbaden
  • Maja Rikardsson, Swedish Young Chef Award 2018
  • Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, Exceptionell Råvara
  • Desirée Jaks, Agrikultur, Svenska Junior Kocklandslaget
  • Linn Söderström, Garba
  • Leilani Spendrup, Spendrups
  • Ulrika Brydling, juryordförande
  • Daniel Jogmar, Gamla Riksarkivet

Finalister

  • Annie Bergquist. Österänggymnasiet, Kristianstad.
  • Dennis Hamrin. Ystad Gymnasium, Ystad.
  • Eric Hristov. Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan, Östersund.
  • Natalie Petersson. Mjölby Gymnasium Dackeskolan, Mjölby.
  • Adrian Engström. Internationella Hotell & Restaurangskolan, Stockholm.
  • Emma Strömberg Vikström, Internationella Hotell & Restaurangskolan, Stockholm.

Årets Kockelev/er är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Tävlingen ersätter Unga Ekokockar som tidigare drevs av Ulrika Brydling och Swedish Young Chef Award som arrangerats av Restaurangvärlden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen som i dag skriker efter arbetskraft, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt inte minst utbilda och inspirera framtidens kockar. Finalen i den första upplagan av Årets Kockelev/er arrangerades 6-7 maj 2019 på Gamla Riksarkivet, Stockholm.