Anton Kardell vann Årets Unga Kock

Anton Kardell som till vardags jobbar på SK Mat & Människor, Göteborg, korades den 24 februari till Årets Unga Kock 2020 vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Tillsammans med fem andra finalister lagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med gös och anka som huvudingredienser.

På andra plats kom Eskil Bondsäter, Lykke i Stockholm, och på tredje plats Victor Magdeburg, Konstnärsbaren i Stockholm.

Juryns motivering:
Ett ambitiöst och väl genomfört hantverk med respekt för råvarorna och goda smaker genom hela menyn, en värdig vinnare.

Antons segermeny:
Gravad och eldad gös, blomkål med crème fraiche, örtig sallad på libbsticka och färska päron, krispig Amadinepotatis samt sotad purjolök.

Stekt ankbröst, ragu på plockat lår och shitake, savoykål, rotselleri smaksatt med havsgus och gulärtsoja, vattenkrasse, bröd stekt i ankfett samt anksky.

Mörk chokladkräm, halloncurd, varm mandelkaka, salt karamellglass och krispig choklad.

Följande kockar deltog i årets final:
Anton Kardell, SK mat och människor, Göteborg
Benjamin Johansson, Restaurang Rot, Gotland
Eskil Bondsäter, Restaurang Lykke, Stockholm
Lara Katchinskaia, Färna herrgård och Spa, Färna
Victor Magdeburg, Konstnärsbaren, Stockholm
William Brittsjö, Lux dag för dag, Stockholm

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen Paris i september i år där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Foto: Harald Hynell.

Senaste numret