Läget hos Lilla Labäck

Mia Jonson, odlare som driver Lilla Labäck strax utanför Lidköping om hur coronakrisen påverkat henne.

Vad tänker du kring allt som händer i kölvattnet av coronapandemin?
– Först var jag i chock, mina restaurangkunder fick avbok efter avbok som i sin tur gjorde att de avbokade sina lagda ordrar hos mig. Efter en helg med väldigt mycket oro och förtvivlan var jag tvungen att ta mig samman och försöka hålla modet uppe även om det är svårt.

Hur påverkas din verksamhet av detta?
– 90 procent av min totala försäljning går till fine dining-restauranger så det återspeglas direkt i min försäljning. Det är mycket skakigt då vi bönder sällan har någon buffert att ta av. Alla råder mig till att försöka hitta andra försäljningskanaler men jag har anpassat mitt sortiment till restaurangbranschen och det är inte många privatpersoner som köper dyra glasrabarber, strandkål, cornichongurka eller kardon. Visst skulle jag kunna köpa nya fröer för den kommande frilandsodlingen, men det vore att svika utvecklingen av den svenska gröna gastronomin.

Vad tänker du om framtiden?
– Jag står vid mina kunders sida tills den dag vi stupar, precis som dom stått vid min.

Senaste numret