Smaka på Stockholm 2018 – matlagning för en bättre värld

Den 10 juni kommer kockar från hela världen till Smaka på Stockholm för matlagning och samtal om mat för en bättre värld. Bland deltagarna finns även Gunhild Stordalen från EAT Forum, Mitchell Davis från James Beard Foundation, Paul Newnham från FN:s World Food Program, Robert Fallon från Sunnylands samt Johan Jörgensen från Sweden Food Tech.

Under en vecka i juni är Sverige nämligen den globala mötesplatsen för experter, visionärer, organisationer och företag som vill förbättra världen genom mat. Det sker genom Smaka på Stockholm (5-10 juni), Sweden Food Tech The Big Meet (7-8 juni) och EAT Stockholm Food Forum (11-12 juni). Genom ett samarbete mellan evenemangen får allmänheten möjlighet att möta flera av deltagarna.

Kockarna från Chef’s Manifesto som lagar mat på Smaka på Stockholm är:

Ska Mirriam / Lesotho
Ska är bland annat vinnare av Africa’s Most Influential Women in Business and Government Award 2014 och en stark förespråkare för kvinnliga kockar.

Manal Alalem / Egypten
Manal är en TV-kock och kokboksförfattare som skapat ett nätverk med över 6 000 kvinnor i arabvärlden.

Anahita Dhondy / Indien
Vid 23 års ålder blev Anahita köksmästare för en känd restaurang i Indien. Hon har sedan dess belönats med utmärkelserna Young Chef samt Times Food Award.

Michael Elégbèdé / Nigeria
Med erfarenhet från restauranger som Eleven Madison Park i New York (på förstaplats i världen enligt 50 Best Restaurants) återupptäcker Michael nu Nigerias matkultur.

Ali Said Mandhry / Indien
Ali är verksam i Kenya där han bland annat utbildar konditorer samt lagar mat på TV. Han är en av de fem bästa kockarna i världen på att laga afrikansk mat enligt Africa Style Daily.

Chandra Yudasswara / Indonesien
Professionell TV-kock i Jakarta som kombinerar västerländska och asiatiska rätter.

Eduardo Garcia / Mexiko
Familjen tog sig USA där Eduardo växte upp och blev en självlärd kock. Han arbetade på flera välkända restauranger innan han till slut avslöjades som papperslös. Efter deporteringen till Mexiko öppnade Eduardo egna fransk-mexikanska restauranger.

Arlette Eulert / Peru
Kock och delägare på restaurang Matria i Lima. Hon är även medlem Generation Con Causa – en rörelse för unga som använder mat för att uppnå förändring i samhället.

Palmiro Ocampo / Peru
Med erfarenhet från restauranger som Noma och El Celler de Can Roca öppnade Palmiro restaurangen 1087 i Lima. Han är även universitetsprofessor med målet att utrota svält i Peru före 2030 genom minskat matsvinn.

Arthur Potts Dawson – England
Kock med två egna restauranger som hyllats både för maten och för hållbarhetstänket genom allt från takträdgårdar till lågenergiutrustning i köket. Arthur har även grundat The People’s Supermarket som utmanar matindustrin till att bli mer hållbar.

Mary Sue Millken – USA
Kock, kokboksförfattare och TV-personlighet med flera egna moderna mexikanska restauranger. Mary har bland annat varit med och grundat Women Chefs & Restaurateurs för kvinnor i branschen samt Chefs Collaborative för hållbar utveckling inom mat.

Chantelle Nicolson – Nya Zeeland
Chantell är en flerfaldigt prisbelönad kock som öppnat och drivit flera av Marcus Wareings restauranger i London. På restaurangen Tredwells har Chantelle utgått ifrån plantbaserade råvaror samt skrivit boken Planted som gavs ut tidigare i år.

Dennis Prescott  – Canada
Kock och hyllad kokboksförfattare som reser över hela världen. Dennis har över en halv miljon följare i sociala medier.

Kamilla Seidler – Danmark
Efter att ha arbetat sig igenom världskända restauranger började Kamilla på restaurangen GUSTU i Bolivia 2012. Där använder hon kunskaperna från Skandinavien för att försöka förbättra livet för lokala odlare. Kamilla har utsetts till Latinamerikas bästa kvinnliga kock av 50 best restaurants.

Alejandra Schrader – Venezuela
Sydamerikansk kock som slagit igenom stort i TV i USA. Hennes mål är att utrota världshungern och hitta långsiktiga lösningar för planeten.

David Johansson – Sverige
David gick från tjänsten som köksmästare på Svenska konsulatet i New York till att skapa kaffekedjan Fika i USA. Åter i Sverige utvecklar nu han IKEAs mat.

Mitchell Davis – USA
Exeuctive Vice President på James Beard Foundation, kokboksförfattare, journalist och Ph.D. i food sience. Under sina 25 år på James Beard Foundation har Mitchell varit delaktig i flera av organisationens största och viktigaste initiativ, från hållbar långsiktighet till jämlikhet inom restaurangvärlden.

Senaste numret